PLIIT

 

Pliit – on peamiselt mõeldud söögitegemiseks/küpsetamiseks, kuid pliit annab ka kohest sooja läbi pliidiplaadi. Pliidiplaadid on tänapäeval nii malmist kui ka keraamilised. Malmist pliidiplaat on  kasutajasõbralikum, sest  ei kiirga kuuma nii teravalt läbi, kui keraamiline. Keraamiline pliidiplaat aga sobib rohkem modernsesse kööki ja teda on tunduvalt lihtsam puhastada.

Pliiti on võimalik ehitada mitut moodi:

- Enimlevinud variant on eestköetav. Pliidiuks ning küpsetusahi asetsevad kõrvuti (uks paremal, küpsetusahi vasakul või vastupidi). Pliidi alla jääb pliidipuude hoiustamise koht. Kellele aga pliidipuude hoiustamis koht ei sobi, siis on võimalik see ava kinni laduda, jättes vaid 3-5 cm sügavuse puudekoha imitatsiooni. Samas on see ka praktiline, nö. varvaste koht, kui pliidi ees seista.

- Võimalus on pliiti ehitada ka nii, et kütmine jääb pliidi otsmise külje peale ning küpsetusahi jääb ettekülge.

- Kolmas võimalus on teha U-lõõriga pliit, st et pliidile on ehitatud sisse lisa suitsulõõr (pliidipuude hoiustamise koha arvelt, mis traditsiooniliselt pliidi alla jääb). See annab pliidile juurde salvestusmassi ehk pliit läheb kuni põrandani soojaks ja täidab seega natuke ka ahju funktsiooni.

- Neljas variant on teha pliit ainult küttekoldega, ilma küpsetusahjuta.

Kõikide nende variantide puhul saab valida ka pliidi suurust, mis oleneb valitavast pliidiraami suurusest.